home

Grote groep nieuwe operators Yara getraind in basisvaardigheden

yaravlaggen

20-10-2020

De 4 bedrijven in de werkgroep Trainingen van het CDC hebben recent gezamenlijk een curriculum vastgesteld om nieuwe werknemers in operations en maintenance te “onboarden”: de training basisvaardigheden, bestemd voor operators. De eerste gezamenlijke trainingen voor DOW, Trinseo en Cargill vonden reeds voor de corona-crisis plaats, maar die van een grote groep van Yara (ca. 35 medewerkers) moesten uitgesteld worden. In september kon deze training bij BBE Training Center toch doorgang vinden.

Het belang van deze training is om de medewerkers zo snel mogelijk volledig gecertificeerd operationeel in te kunnen zetten. Deze trainingen worden namelijk niet in de opleiding operator of onderhoudstechnicus voorzien. Het gaandeweg behalen van deze certificaten duurt over het algemeen nogal lang, waardoor de volledige inzetbaarheid op zich laat wachten. Daarom zijn Cargill, Trinseo, Yara en DOW tot een gezamenlijk curriculum gekomen, waarbij er ook ruimte is om bedrijfsspecifieke trainingen in te passen. Het is de bedoeling deze training een aantal malen per jaar aldus geharmoniseerd te organiseren, waarbij de lidbedrijven, maar ook derden, hun pas aangenomen operators kunnen “onboarden”.

Omdat de groep van Yara een zeer grote omvang had, is deze basisvaardigheden training specifiek voor Yara werknemers ingepland. De generieke basisvaardigheden die werden aangeboden, waren: Gasmeten basis, Fysieke belasting, Atex Awareness, Werken aan flensverbindingen basis, Werken met kleine blusmiddelen, Oogspoel/nooddouche en reanimatie, Gezond werken in de ploegen, Valpreventie awareness en Ademlucht basis. In een programma van 2 weken, soms met meerdere cursussen op 1 dag, werd dit programma door de meeste operators succesvol afgerond, waardoor ze nu in hun werk snel volledig inzetbaar zijn.

“Binnen 2 weken volledig opgeleide Operators, klaar om aan het werk te gaan. Ook bedrijfsspecifieke trainingen kunnen in de planning worden opgenomen. Wij geven door wie er deel moet nemen en welke trainingen ze al hebben gehad, en de rest wordt geregeld. Ook de Operators zelf zijn zeer tevreden!“
Anouk Dewachter, HR Service Specialist bij Yara Sluiskil

(Om)scholingstrajecten

Vlaams

(Om)scholingstrajecten

Nederlands