home

Symposium "Grip op Data"

Op woensdagmiddag 12 februari 2020 hebben Masterclass Veiligheid Zuidwest (MCV), het Kennis- en innovatiecentrum Maintenance Procesindustrie (KicMPi), het Competence Development Center (CDC) en het Schelde Safety Network (SSN) het 3e symposium "Grip op Data"georganiseerd voor hun leden en belangstellenden in het Bio Base Europe Training Center in Terneuzen.


De middag stond in het teken van data in bedrijfsprocessen. Het openingswoord werd gedaan door Nathalie de Muynck, siteleader van Zeeland Refinery. Zij heeft tijdens haar voorwoord het onder andere gehad over de toepassing van data in de procesindustrie.  De rest van de middag ging het over o.a. data in de administratie tot data in de meet- en regeltechniek. Ook de risico's van onderbreking van informatiestromen in de proces- en arbeidsveiligheid kwam aan bod. Naast het openingswoord waren er ook nog twee inspirerende sprekers die twee kanten van de ontwikkelingen hebben belicht.

Maarten Stol van BrainCreators heeft ons gepassioneerd verteld over toepassingen van Kunst-matige Intelligentie (KI) in het kader van veiligheid. Aan de hand van praktijk cases, heeft hij laten zien dat KI niet alleen een toekomstperspectief is, maar ook nu al vandaag vaak wordt toegepast. Als tweede spreker liet Jacques Emmen van Global OPS (voorheen onder meer werkzaam voor de Nationale Politie) een heel ander perspectief zien, namelijk wat er fout kan gaan met digitale technieken. Hierbij vertelde hij onder andere over de nieuwste inzichten hoe je je als bedrijf daartegen kunt wapenen.

In een aantal break-out sessies was er de mogelijkheid om kennis te maken met innovaties op het gebied van gegevens- en kennisdeling. Onder andere namens Competence Development Center, vertelde Rob Mutsears over de ervaringen die het CDC heeft met een nieuwe manier van werken, om te zorgen dat de juiste mensen met de juiste instructies en kwalificaties ingezet kunnen worden bij grote onderhoudsstops in de regio. En Secure Logistics liet de aanwezigen kennis maken met het Digitale Safety Paspoort, de vervanger van het ‘groene boekje’ en alle mogelijkheden die daaraan verbonden zijn.

Als afsluiting was er een forumdiscussie waar Rob Mutsaers (CDC), Ben de Reu (SSN), Jaqcues Kiewiet (Air Liquide), Jan Coppens (Aloxy) en Jacques Emmen (Global OPS), hun mening en visie over een aantal stellingen met betrekking tot data en veiligheid konden geven. Hierbji kon er ook vanuit de overige aanwezige op gereageerd worden.

Hieronder een impressie van de middag:

gid2012 gid2013

gid2014 gid2010

 

(Om)scholingstrajecten

Vlaams

(Om)scholingstrajecten

Nederlands